Agenda

Day One : Tuesday, January 28, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:15

45 min
BCP CASE STUDY

BCP CASE STUDY: Prioritizing Critical Services in a Large Complex Organization

Cynthia (Cindy) Kearns-O’Hara, Manager, Emergency Management and Business Continuity, ADM(Policy) Group, Department of National Defence

Adrienne Turnbull, Defence Scientist, Defence Research and Development Canada

  • Establishing a prioritized list of critical services
  • Is everything a critical service?
  • Determining criteria for criticality based on time
  • The challenge of reconciling the subjectivity of multiple parties where everyone thinks they’re critical
  • How science can complement business continuity: role of the scientist in the process
  • Interdependencies: The importance of critical service owners communicating and understanding how they depend on one another
  • How the DND model can be adapted for your organization

10:00

60 min
Sandra Mancini Brian Stratton

Ottawa/Gatineau Spring Flooding 2017 and 2019 - Past, Present and Future Learning

Robin Bourke, Engineering Advisor, Flood Modelling, Natural Resources Canada

Sandra Mancini, Team Lead for Engineering, South Nation Conservation

Brian Stratton, Manager of Engineering, Rideau Valley Conservation Authority

  • How did the approach change between 2017 and 2019
  • What’s improved?
  • What is the government working on?
  • What is going on at Conservation Ontario
  • Lessons learned
  • Can flooding be managed?

11:00

15 min

Break

11:15

45 min
Dr. Peter Berry

Climate Change Resiliency and the Impact on Emergency Response and Management

Dr. Peter Berry, Climate Change and Innovation Bureau, Health Canada

  • Increasing the capacity to reduce health impacts, adapt and grow in response to current and future climate conditions
  • Impacts of climate change and increased pressure on public health and emergency response
  • Current climate and health adaptation initiatives
  • Using a climate lens in health emergency planning and project design

12:00

60 min

Luncheon

13:45

45 min

Multi-Level Response: Strategic Coordination Across Different Departments and Levels of Government

Karen Foss, Director, Government Operations Centre, Public Safety Canada

  • What are you responsible for during events involving more than one government organization?
  • The Federal Emergency Response Plan and the National Emergency Response System
  • Coordination between levels of government in preparation for, response to and initial recovery from an event
  • Learn from case studies on events that required multi-level response

14:30

45 min
​​Michael (Mike) Akpata C.D.

Secure Communication Best Practices: Emergency and Operational Use Cases

​​Michael (Mike) Akpata C.D., Senior Enterprise Account Manager, AtHoc Product Suite, BlackBerry

In an emergency, every second counts. Without effective crisis communication systems and a properly designed crisis communication program, your organization can be left fumbling in the dark. Valuable time can be wasted, potentially causing harm to people and businesses.  In this session you will learn:

  • Best practices to communicate and collaborate securely in times of crisis
  • How organizations are using technology to effectively manage through critical times

15:15

15 min

Break

15:30

45 min
Lauren Walker

The Regional Resilience Assessment Program (RRAP): Measuring and Improving the Resilience of Critical Infrastructure

Lauren Walker, Program Coordinator, Public Safety Canada

  • Assessing vulnerability and dependency for owners and operators of critical infrastructure
  • How you can improve risk management, strengthen government relationships, and improve cyber security awareness
  • Site assessments to measure and improve resilience to cyber threats, accidental or intentional man-made events, and natural catastrophes

16:15

45 min
Jack Guo (PEng, PhD)

Resilient Buildings and Infrastructure – Lessons Learned From Earthquakes and the Way Forward

Jack Guo (PEng, PhD), Seismic Risk Lead, Kinetica Risk

  • The “what”, “when”, “where” and “why” of earthquake preparedness
  • Making the business case for earthquake resilience in the Canadian context
  • NCR experience / Vancouver experience (Eastern and Western Canada)
  • Changes we need moving forward to achieve a resilient built environment
  • Embracing a unified resilience framework for earthquakes and climate-related hazards

17:00

End of Day One

Day Two : Wednesday, January 29, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

10:45

15 min

Break

11:00

60 min

Building Capacity for Individual and Community Resilience

Tracey O’Sullivan, Associate Professor, Faculty of Health Sciences, University of Ottawa

  • Whole-of-society approach to disaster risk reduction
  • Resilience and implementation of the Sendai Framework
  • Engaging organizations in continuity planning to protect livelihoods and support community resilience
  • How systems thinking can support capacity building and enhance resilience among individuals, organizations and the broader community

12:00

60 min

Luncheon

14:00

15 min

Break

15:15

45 min

Wildfires Out of Control! The Hunt for Best Practices and Lessons Learned

Noureddine Benichou, Principal Research Officer, National Research Council of Canada

Fire seasons are longer, fire events are increasingly complex and severe. Experts say the area of annual burn will double by the end of the century. This session will discuss:

  • The need to prepare for a future of bigger, more intense and more complex wildland fires
  • Development of a national guide
  • Applying analytics to forest fire management
  • Fire resistance modelling and experimentation
  • The need for a comprehensive framework for assessing risk
  • The need for home grown solutions
  • What about a national system mapping vegetation and spatial data on fuels in relation to towns and infrastructure?
  • What new tools do we need?

16:00

End of Day Two