Agenda

Day One : Tuesday, June 2, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:00

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

09:10

50 min

Digital Technology, Agile Methods, User Centred Design

  • Story of 18F – why waste a good crisis?
  • Who are we serving? Users or Departments?
  • Why we are proud to disrupt the way things have always been done in a risk-averse and constrained public service
  • Making space for risk-taking and unapproved initiatives in a place that expects planning, rigidity and predictability
  • Redefining success and failure

10:00

50 min

Getting Digital Done In Government

Blair Neufeld, Innovation Lead, Digital Innovation Office, Executive Council, Government of Alberta

  • How Alberta is putting citizens front and centre
  • Who is leading the transformation?
  • User research and design
  • Working differently with the vendor community
  • Tackling systemic barriers to innovation
  • Lessons learned in developing digital services: childcare, traffic tickets, Assured Income for the Severely Handicapped
  • The need for in-person research with real users (evidence and empathy)
  • Hiring and growing digital roles to create a community of digital practitioners
  • Iterative innovation – new ways of planning and budgeting

10:50

20 min

Networking Break

11:10

60 min
Dugald Topshee
Panel Discussion

Overcoming Barriers to Innovation

Moderator: Dorothy Eng, Director, Partnerships, Code for Canada

Elizabeth Rhodenizer, Chief Information Officer, Public Service Commission

Dugald Topshee, Chief Information Officer, Justice Canada

Antiquated equipment, restrictive legislation, complex procurement rules, a risk averse culture, purchase and funding cycles that do not support digital methodology: The forces mitigating against digital government are very real. These thought leaders will share their ideas, strategies and solutions for working toward the necessary breakthroughs.

  • What prevents innovation?
  • What is agility?
  • Why is it hard to be agile in the context of government?
  • What are the barriers to adoption?
  • What are the solutions?
  • Working in a risk averse culture
  • Work around’s when faced with outdated legislative requirements
  • The need for legislation, policies and directives to be in technologically- neutral language that leaves room for innovation
  • Stewardship of strategic leaders
  • Roles of upper and middle management in the transition
  • Use of social media to encourage one-on-one dialogue about the digital mindset
  • Driving the people part of digital transformation

12:10

60 min

Luncheon

13:10

40 min
Case Study

The Meaning of Agility: Case Study - Notify Me - How We Did It Differently

Bryan Willey, Product Manager, Treasury Board of Canada Secretariat, Canadian Digital Service

Notify.Me sends notifications to people about their government service transactions and keeps them updated as they use government services. Find out how agile process, procedure and procurement lead to success including:

  • Design thinking – user centricity
  • Agile methodology how does it differ from traditional waterfall methodology
  • How we dealt with barriers
  • How we collaborated
  • Finding the minimal viable product – the least complete product that you can create that will fully test an idea
  • Dealing with fear of failure and its consequences

13:50

40 min

The Agile Procurement Process

Levent Ozmutlu, Senior Director, Public Works and Government Services Canada

In the traditional tendering process bidders provide a detailed outline of the solution the client asks for.  Agile procurement, on the other hand, is “challenge-based procurement,” where government describes the problem it wishes to have solved and invites bidders to provide solutions. Find out about this new approach including:

  • Giving the problem to the marketplace
  • What the RFP looks like
  • Possible glitches
  • What has worked and what has not
  • Evaluating proposed solutions
  • Working with government

14:30

15 min

Networking Break

15:30

45 min

Agile Projects and Customer-Centred Service Delivery at

17:00

End of Day One

Day Two : Wednesday, June 3, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:00

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

09:10

40 min

Competencies for the Digital Age and What You Need to Innovate

Giselle Jean Baptiste, Senior Director, Public Services and Procurement Canada

Madi Murariu, Vice President, Strategic Initiatives and Partnerships, CIO Strategy Council

  • What are the competencies required for success?
  • Digital skills – as much about orientation and mindset as technical ability
  • How do you upgrade digital capacity of existing employees
  • Cultivating a community of digital practitioners
  • Digital Training Needs Analysis – Dalhousie
  • Where do you hire/find new talent
  • Competency-based hiring and promotion
  • Writing job descriptions for the agile workforce

09:50

40 min

What It Takes To Innovate In The Public Sector - Data Innovation and Analytics

How Canada can drive innovation, prepare Canadians for the future of work, and ensure they have trust and confidence in how their data is used.

10:30

15 min

Networking Break

10:45

45 min
Melanie Gilbert

Innovation Tools and Tech for Digital Government: AI, Robotic Process Automation and Blockchain - Challenges and Opportunities

Melanie Gilbert, Business Development Executive, Canadian Federal Public Sector, IBM Global Business Services

  • Transformative power of AI, Chatbots, RPA and Blockchain: what are they and how can they potentially work together?
  • Opportunities and challenges
  • What makes a good use case in government?
  • When to apply these technologies to help you to work smarter;
  • Real examples of how these technologies have been applied in government

11:30

45 min

Agile Risk Management

Christopher MacDonald, Chief Audit and Evaluation, Public Service Commission

Sheri Ostridge, Chief Audit Executive, Employment and Social Development Canada

Organizations can no longer rely on traditional static and snapshot-like risk management and reporting, and must, therefore, be nimble enough to continuously anticipate, read, and respond as risks arise. The high level of ambiguity, uncertainty and a wide range of possible futures also hinder the ability to deal confidently with traditional risk models.

  • How do we adequately engage senior management committees?
  • What questions should you be ready to answer
  • Has management identified and evaluated the highest disruptive risks to the organization?
  • Are risk management mechanisms fluid enough to continuously identify and respond to disruptive risks?

12:15

60 min

Luncheon

13:15

45 min
David MacDonald

Integrating Accessibility Requirements within Agility – The Accessible Canada Act

David MacDonald, President, CanAdapt

  • Accessible Canada Act, update, status and overview
  • What are the implications of this legislation in the context of digital government services?
  • The relationship between the Standard on Web Accessibility, the Accessible Canada Act, and WCAG
  • Integrating the Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) across an AGILE lifecycle and framework
  • Questions and Answers: bring those hard questions to an 18 year veteran of the WCAG authoring

14:45

15 min

Networking Break

15:00

45 min

15:45

45 min

Wrap Up and Q & A

This is an opportunity to consolidate what you have learned over the course of the last two days and consider your short term action plans and long term goals.  Ask questions of one another and the experts and expand your network of contacts throughout this interactive session.

16:30

End of Day Two