Day One : Thursday, January 28, 2021
10:00 EST10 min
Welcome and Opening Remarks from the Chair
10:10 EST60 min
- Learn through an exploration of case studies where your blind spots may be
- Understand the inherent risks of carrier networks that are common to public and private Carriers
- Implement a resilient communications network using non-typical communications pathways
- Learn how to create interoperability between unassociated communications pathways
- Understand the importance of thorough and regular exercising of failover and business continuity plans
11:10 EST60 min
- Importance of the SME position in the command centre
- The need for a team vs an individual SME
- How to incorporate the SME group effectively
- Putting together the right team
- Hamilton Health Sciences SME group during COVID-19
12:10 EST60 min
13:10 EST60 min
- Why the COVID-19 crisis was different
- The science behind communicating risk
- How to effectively communicate to your public in an emergency or crisis – A Case Study Review
14:10 EST20 min
14:30 EST60 min
- Level-set expectations early; up, down, and across.
- Set the comms team up for success before activation!
- Develop emotional communications before they are needed.
- Navigating your audiences effectively takes deliberate preparation.
- Everyone is a communicator, leveraging the whole team.
15:30 EST60 min
Selecting and Using Communication Channels During a Public Health Emergency
- Develop and implement an effective risk communication plan that allows people most at risk to understand and adopt protective behaviors
- Hear lessons learned drawn from major environmental and disease outbreaks
- Understand how to manage rapid transformations in communications technology
- Approaches for integrating risk communication into existing national and local emergency preparedness and response structures
- Identify which evidence assessment tools are most effective
Closing Remarks from the Chair