New 2021 Program Coming Soon!

Agenda

Day One: Wednesday, September 15, 2021

10:30 EDT ( 07:30 PDT )

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EDT ( 07:45 PDT )

60 min

Compassionate Leadership: The Impacts of Intergenerational Trauma

  • Understand the importance of organizational compassion
  • Address issues around performance
  • Understand the impact on employee performance
  • Step-by-step guide to leading in times of trauma
  • Tips and techniques for navigating difficult conversations

12:45 EDT ( 09:45 PDT )

45 min

Break

15:30 EDT ( 12:30 PDT )

45 min

Break

16:15 EDT ( 13:15 PDT )

60 min

Conflict Resolution from a Trauma Informed Perspective

  • Develop shared agreements
  • Focus on the intersection of conflict resolution and trauma
  • Build trauma literacy
  • Learn basic trauma-informed strategies
  • Discover trauma-informed practices to use in organizations

17:15 EDT ( 14:15 PDT )

Closing Remarks from the Chair

Day Two: Thursday, September 16, 2021

10:30 EDT ( 07:30 PDT )

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EDT ( 07:45 PDT )

60 min

Legal Overview: Essentials of the Duty to Accommodate

  • Understand the importance of employee and employer obligations
  • Provide notice or information
  • Learn about the undue hardship threshold
  • Avoid and prevent negative impacts
  • Key considerations to the duty to consult

11:45 EDT ( 08:45 PDT )

60 min

Effective Human Resources: A Case for Indigenous Community Nation Building

  • Understand nation building as a process
  • Provide Indigenous HR managers with their own space and place to connect and share practices
  • Understand the importance of building strong Indigenous communities
  • Practical tips to creating a truly inclusive workplace
  • Understand the role leadership plays in deploying resources

12:45 EDT ( 09:45 PDT )

45 min

Break

13:30 EDT ( 10:30 PDT )

60 min

Indigenous Partnerships: Getting Started

  • Support career growth and work alongside Indigenous communities and businesses
  • Understand the importance of productive and mutually beneficial partnerships
  • Build a foundation of mutual respect, common goals, opportunities for employment and understanding of local communities
  • Understand why partnerships matter
  • Learn the importance of acts of reconciliation

14:30 EDT ( 11:30 PDT )

60 min

Workplace Wellness

  • Understand how to implement a comprehensive workplace wellness approach
  • Develop and implement a health and safety management framework
  • Learn how to achieve workplace wellness in your practice
  • Develop an employee resource toolkit
  • Managing health and wellness during Covid19

15:30 EDT ( 12:30 PDT )

45 min

Break

16:15 EDT ( 13:15 PDT )

60 min

Indigenous Self-Identification: Successful Practices for Canadian Companies

  • Provide relevant support, services and resources
  • Develop an effective Indigenous self-identification process
  • Achieve equitable participation
  • Plan and implement programs, policies and practices that are free of barriers to access to employment
  • Eliminate disadvantages in employment

17:15 EDT ( 14:15 PDT )

Closing Remarks from the Chair

Day Three: Friday, September 17, 2021

10:30 EDT ( 07:30 PDT )

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EDT ( 07:45 PDT )

60 min

Community Outreach Tips for Indigenous Recruitment

  • Understand the importance of a genuinely respectful interest in the history, culture, worldview and challenges
  • Build bridges to understanding
  • Invest in the time required to earn the reputation as a positive, trustworthy organization
  • Avoid embarrassing engagement mistakes
  • Allow relationships to grow and develop naturally

11:45 EDT ( 08:45 PDT )

60 min

Indigenous Lateral Violence in the Workplace

  • Implement culturally appropriate approaches
  • Establish a sense of confidentiality
  • Understand the importance of empowerment and emotional identification
  • Step-by-step guide to making this part of the comprehensive onboarding process with the HR team
  • Address internal and external triggers

12:45 EDT ( 09:45 PDT )

45 min

Break

13:30 EDT ( 10:30 PDT )

60 min

Practicing Compassionate Leadership During a Crisis

  • Understand how compassionate leaders perform better and foster more loyalty and engagement by their teams
  • Learn how to manage employee needs while setting the stage for business recovery
  • Practical tips to practicing compassionate leadership
  • Foster connecting with employees, partners and stakeholders
  • Pivoting from traditional management styles towards demonstrating compassion in order to be effective

14:30 EDT ( 11:30 PDT )

60 min

Indigenous Diversity & Inclusion: What this Means for the Workplace

  • Understand the importance of creative recruitment
  • Develop an optimal Indigenous inclusion strategy
  • Plan for implementation and measurement
  • Practical guide to developing Indigenous inclusion policies
  • Define your business case for Indigenous inclusion practices

15:30 EDT ( 12:30 PDT )

Closing Remarks from the Chair