Agenda

Day One: Tuesday, March 15, 2022

10:00 EDT

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:10 EDT

60 min

Defining and Framing Issues for Effective Public Policy Development

  • Goals and objectives of public policy design
  • Nature and scope of the public issue and interest
  • What are the interests, authorities and capacities of government(s)?
  • Appropriate tools of intervention to achieve valid public goals
  • Impact of policy culture on tools selected
  • Horizontal impacts and implications, and how they should be managed
  • Examples, practical insights and experience in framing and addressing policy

11:10 EDT

50 min
Lewis S Eisen

Writing Policy: A Value Based Perspective for Stakeholder Buy-In

Lewis S Eisen, C.I.P. Speaker, Consultant, Author

It’s no secret that often new policies are a hard sell. We can spend an inordinate amount of time justifying our policies to other stakeholders, trying to get buy-in. But in many cases that effort is avoidable if we word the policy differently.

  • Properly distinguishing policy from procedure
  • Leveraging the organization’s values
  • How corporate culture is reflected in policy wording
  • Integrating the value of “respect for others”

12:00 EDT

60 min

Break

13:00 EDT

45 min
Anna Wong

Applying Digital to the Policy Arena: New Skills and Tools for Today’s Policy Analyst

Anna Wong, Director, Treasury Board Secretariat of Canada

  • The explosion of data; decentralized role of policy making; numerous new tools and approaches such as AI. What is the role of today’s policy analysts in this challenging new environment?
    • Opportunities and risk relating to AI
  • Examine the application of digital to the policy arena. What are the benefits of cultivating a digital mindset?
  • Current skills and tools that policy analysts should know – from design thinking to data analytics to programming – including how and where to find resources

13:45 EDT

45 min

The Rights Based Approach to Policy Development: National Strategy on Housing

While rights are often considered following an economic analysis, a human rights-based approach causes policy makers to think about marginalized individuals up front.  Find out how housing has emerged as a central and rights-based issue for persons with disabilities.

14:30 EDT

45 min

Gender-Based Analysis for better design, implementation, monitoring and evaluation

  • How does the evaluation function provide an opportunity to rigorously examine considerations related to GBA+
  • How can an evaluation provide ways to further improve design and implementation of the policy or program?
  • What is the role of evaluation in the project management cycle and GBA+?
    • Integrating GBA+ into the approach and methodology
    • Considering diverse target population groups
    • Addressing gender and other intersecting factors
    • Identifying any limitations related to GBA+, the impact of those limitations, and how they could have been mitigated to ensure the validity and reliability of finding
    • Identifying areas for action and impact on diverse target population groups
  • From the evaluator’s perspective: Developing capacity in the evaluation function for GBA+
  • From the evaluator’s perspective: Challenges and ways forward

15:15 EDT

45 min
Ruben F.W. Nelson

Strategic Foresight 2.0: The New Kid on the Block. How Strategic Foresight 2.0 Contributes to Designing Better Public Policies

Ruben F.W. Nelson, Executive Director, Foresight Canada

  • The Background to Every Policy:  Deepening VUCA-driven Cultural Incoherence.
  • Making Reliable and Explicit Sense of It All:  A New Requirement.
  • Will better Public Policy be enough?
  • When and Why was Public Policy Invented?
  • What does sound Public Policy do for us?
  • Strategic Foresight 2.0 is to Policy what Policy is to Operations.
  • The Emerging Focus on Differing Worldviews/Forms of Civilization
  • What future does most of today’s Public Policy anticipate?
  • Differing Mindsets:  Strategic Foresight 2.0, Policy Development and Procedures.
  • Practical Advice from the Front Lines.

16:00 EDT

End of Day One

Day Two: Wednesday, March 16, 2022

10:00 EDT

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:10 EDT

65 min

Challenge-Based Innovation and Transformational Policy

Margareta Drzeniek, Managing Partner, Horizon Group

  • Future possibilities: A new approach to policy development
  • Impact of future possibilities
  • Systemic change required for transformational policies
  • Global transformation in the economy
    • Hyperconnected devices, data and people
    • New perspectives on health
    • Net Zero Economy – Low carbon solutions
    • The circular economy
    • New agriculture and biomaterials
    • From ownership to usership
  • Leveraging future possibilities
  • Building back better

11:15 EDT

45 min
Patrick Barr

Open Banking: What Did We Learn About Developing Policy?

Patrick Barr, Policy Advisor, Open Banking and Finance, Canadian Credit Union Association, Director, Finance Treasury & Budget, Open Banking Initiative Canada

  • Defining the problems – what ill are we trying to cure?
  • What are the fundamental goals and objectives of open banking?
  • Learnings from Open Banking Frameworks developed abroad (UK, Australia, Brazil)
  • Public issue and interest involved
  • Bringing stakeholders together
  • The challenge of finding common ground between legacy financial institutions and those working to disrupt them
  • Parallel government initiatives (Bill C-11, Digital Identity, Payments Modernization, etc.)
  • Next steps & timeline for Canada
  • What did we learn about the policy development process

12:00 EDT

45 min

Break

12:45 EDT

45 min

The Need to Question Assumptions in Developing Public Policy in a Time of Crisis: A Framework for Evaluating Canada’s Covid 19 Income Support Programs/Lessons Learned

Akshay Mohan, PhD Candidate, Centre for Industrial Relations and Human Resources, University of Toronto

  • Criticism of Income support programs introduced for workers during the first wave of COVID-19 lockdowns
  • Did these programs negatively impact labour supply?
  • What assumptions were made about work disincentives embedded in restrictive assumptions about work
  • Did unquestioned assumptions lead to suboptimal design of crisis support policies?
  • Alternative crisis income support programs predicated on more realistic assumptions of labour markets and human motivation
  • What is the goal of crisis labour market policies?
  • How might we have better balanced efficiency, equity and voice?
  • How might we have better achieved stated public health objectives?

13:30 EDT

45 min

Why Government Communication is a Crucial Component of Policy Design and Implementation

Andrea Greenhous, President and Chief Internal Communications Strategist, Vision2Voice

  • How efforts with new programs and policies can be undermined by poor, vague or delayed communication
  • How much effort should we put into proactively, rather than retroactively addressing disinformation
  • Need for more regular and transparent communication, sharing scenario analysis and contingency plans, and outlining trigger points for changes in policy direction.

14:15 EDT

15 min

Break

14:30 EDT

45 min

Development of Public Policy in the Context of Federal-Provincial Relations: Long Term Care (LTC) – Is it Time for a Fundamental Redesign?

Steven Shrybman, Partner, Goldblatt Partners, Canadian Centre for Policy Alternatives

  • Systemic LTC issues exposed by Covid
  • Covid death rates in Ontario in for-profit, non-profit and publicly owned homes
  • What evidence was collected and what did it tell us?
  • Should the federal government be playing more of a role in LTC as a matter of health care?

15:15 EDT

45 min

Public Dialogue and Deliberation on Polarizing Policy Issues

Kim Hyshka, Principal, Dialogue Partners

  • Building participant knowledge and understanding
  • Fostering productive discussion
  • Generating detailed input on public policy options
  • Methods for dialogue-based public deliberation on public policy issues

16:00 EDT

End of Day Two