Agenda

Day One: Tuesday, March 22, 2022

10:30 EDT

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EDT

60 min

Indigenous Knowledge & Input on Key Emergency Management Initiatives

  • Provide invaluable information about the local context
  • Encourage community participation
  • Insights into problem-solving strategies for local communities
  • Utilize Indigenous knowledge for resource development
  • Combining Indigenous knowledge with scientific expertise to mitigate disaster risks

11:45 EDT

60 min
Kellyann Meloche
Case Study

Responding to Flood Events - A Community Perspective

Kellyann Meloche, Senior Manager, Indigenous Response & Preparedness, National Operations, Canadian Red Cross

Understanding imperative steps required to manage a flooding event in a community can save homes and individuals. When mitigation fails, we must prepare to respond. Learn how one community responded and what hard lessons we faced when recovery began.

  • Understanding and mapping out flood prone areas
  • Preparation requirements by: Elected Officials, Emergency Managers and Community Members
  • Step 1 of response – When to make that call
  • When the water recedes, identifying key moments towards recovery

12:45 EDT

45 min

Break

13:30 EDT

60 min
Case Study

Through Fire and Smoke: The 2021 Fire Season and Future of EM for First Nations

15:30 EDT

45 min

Break

16:15 EDT

60 min
Joan Brett

First Responders and Indigenous Community Preparedness in Northern British Columbia

Joan Brett, Indigenous Patient Navigator, BC Emergency Health Services

  • Outline of natural disasters that British Columbians have faced and the impact on the province
  • Response to the In Plain Sight Report and the development of the Indigenous Patient Navigator positions
  • Community engagement and collaborative approach
  • Success stories of community response
  • Outcomes and benefits of working together

17:15 EDT

Closing Remarks from the Chair

Day Two: Wednesday, March 23, 2022

10:30 EDT

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

12:45 EDT

45 min

Break

13:30 EDT

60 min
Anthony Moore

Sayt – K’il’im – Goot: One Heart, One path, One Nation

Anthony Moore, Emergency Response Services Manager, Nisga'a Lisims Government

  • Emergency Management Principles compared to First Nations Culture
    • In the northwest of BC, the First Nations are trained from a young age to preserve and prepare for hard times. This is a cultural version of the first two principles in Emergency Management
  • Nisga’a Nations development of the Emergency Response Services Department
    • We strive for sustainability and self-reliance
    • Our governance and services evolve to meet our peoples needs

15:30 EDT

Closing Remarks from the Chair