Agenda

Day One: Tuesday, November 8, 2022

10:30 EST

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EST

60 min

Addressing the Challenges of Data Sharing

  • Create an ecosystem of organizations that can collaborate to achieve common goals
  • Gain new insights and value from data
  • Prevent accidental disclosure of private information
  • Build knowledge for communal benefit
  • Step-by-step guide to creating a data sharing agreement

11:45 EST

60 min

Enabling a More Proactive Government by Using a Modern Data Strategy

  • Simplify delivery of public services
  • Reduce fraud and human error
  • Catalyze operational efficiencies
  • Increase transparency on data
  • Enhance data management

12:45 EST

45 min

Break

13:30 EST

60 min

Building Data and Analytical Capability by Training Personnel and Using Collaborative Technologies

  • Embrace agile development and data exploration
  • Understand the importance of thinking and working in new ways
  • Use an ad hoc approach to talent building efforts
  • Understand the importance of broad capability
  • Design data governance that delivers value

14:30 EST

60 min

Facilitate Evidence Based Decision Making By Extracting Insights from Big Data

  • Automate processes and gain insight into target audiences
  • Gain a competitive edge, improve performance and boost your bottom line
  • Reveal patterns, trends and associations
  • Become more agile
  • Respond to market changes ahead of your competition

15:30 EST

60 min

Utilizing Spatial Data for Economic Decision-Making in Government

  • Provide insights at a glance
  • Allocate funds according to needs
  • Predict future trends while mitigating problems
  • Better understand your customer base
  • Leverage a comprehensive set of spatial algorithms and analytical methods

16:30 EST

Closing Remarks from the Chair

Day Two: Wednesday, November 9, 2022

10:30 EST

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EST

60 min

Data Governance and Transparency

  • Build a strong data governance foundation
  • Understand the importance of organizational buy-in from top to bottom
  • Foster trust in your organizations data policies
  • Ensure no data gaps
  • Establish a culture of honesty around data policies

11:45 EST

60 min

Unleashing Innovation: Digital Transformation within the Public Sector

  • Tips and techniques to drive innovation
  • Create business value
  • Pursue strategic goals
  • Decrease costs through greater efficiency
  • Overcome challenges of digital transformation in the public sector

12:45 EST

45 min

Break

13:30 EST

60 min

Earning an Effective Data-Driven Culture and Capability

  • Tips to developing a data culture
  • Understand the importance of people and processes
  • Learn how to take a holistic approach
  • Improve data literacy and storytelling
  • Ensure you have a solid technology foundation

14:30 EST

60 min

Using Data to Improve Employee and Citizen Experiences

  • Develop a scaled up feedback program that’s less resource intensive
  • Build a data-driven workforce
  • Create a roadmap to achieve your data goals
  • Understand the importance of transformation
  • Close the data literacy skills gaps

15:30 EST

60 min

Unlocking the Potential of Data and Delivering Cyber Resilient Government

  • Establish a plan for cyber resiliency
  • Understand the importance of cyber resiliency to protect data
  • Adapt to known and unknown crises, threats, adversities, and challenges
  • Address strategic, financial, operational, and information cyber risk
  • Develop a strategy to build enterprise resiliency

16:30 EST

Closing Remarks from the Chair

Big Data Workshop: Monday, November 7, 2022

10:30 EST

15 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

10:45 EST

60 min

Use a Data Fabric to Accelerate Your Journey to AI

  • Simplify data access and facilitate self-service
  • Drive better decision making across an organization
  • Understand the importance of breaking down data silos
  • Develop a multi cloud data integration
  • Implement a data strategy and architecture that gives users access to data

10:45 EST

60 min

Leverage Data Strategy as a Catalyst for Innovation

  • Bridge the gap between skills and talent
  • Improve performance in government
  • Measure goals
  • Tips and techniques to accelerate data-driven innovation
  • Hear the latest developments in data-led strategies

11:45 EST

60 min

Implement a Holistic Approach to Improve Data Management

  • Adopt an iterative approach
  • Step-by-step guide to quickly pivoting and adapting to changes
  • Access your portfolio and build a roadmap
  • Identify gaps
  • Leverage multiple modernization strategies

12:45 EST

45 min

Break

13:30 EST

60 min

Achieving a Digitally Enabled Public Service Using Big Data

  • Develop a cohesive vision for the digital future
  • Embrace digital and data-driven technologies
  • Key considerations to reducing barriers to innovation
  • Build a collaborative approach to data transformation
  • Support growth and unleash innovation

14:30 EST

60 min

Big Data as a Tool for Shaping and Improving Government Policies, Programs and Services

  • Develop more informed policies and procedures about issues affecting the public using data
  • Gain new insights and obtain additional evidence through the use of combined data sets
  • Understand how big data can create and analyze large data sets
  • Hear the latest techniques to link data
  • Engage in new IT that can be used to fulfill a wide range of policy goals

15:30 EST

60 min

Big Data for Smarter, More Efficient Service Delivery

  • Create ethical and responsible use of big data for policy and service innovation
  • Encourage specialized education and training of analytical talent
  • Ensure ongoing optimization
  • Develop a single database where all new big data is stored
  • Establish a set of regulations

16:30 EST

Closing Remarks from the Chair