Agenda

Day One : Tuesday, June 9, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:00

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

09:10

50 min
Sparrow Rose

Encompassing Indigenous Culture Throughout the Employee Life Cycle

Sparrow Rose, Director, Human Resources, Dnaagdawenmag Binnoojiiyag Child & Family Services

Curtis Copegog, Cultural Resources Supervisor, Dnaagdawenmag Binnoojiiyag Child & Family Services

From onboarding to the exit interview, how to build and maintain a culturally intelligent and engaged workforce through:

  • Employee onboarding, learning and development
  • Cultural support services
  • Human Resources policies, procedures and programs

10:00

15 min

Networking Break

10:15

60 min
Sparrow Rose

Immersing your Indigenous Organizational Values into Employee Feedback Programs

Sparrow Rose, Director, Human Resources, Dnaagdawenmag Binnoojiiyag Child & Family Services

Curtis Copegog, Cultural Resources Supervisor, Dnaagdawenmag Binnoojiiyag Child & Family Services

Dnaaddawenmag Binnoojiiyag Child & Family Services will explore their experiences with developing cultural competencies using the 7 Grandfather Teachings:

  • Evaluating employee behaviours during 1:1 sessions and performance reviews
  • Coaching, feedback and performance management

12:15

60 min

Luncheon

13:15

60 min
Rozella Johnston Marsha Roote-Skye

Skills Development and Capacity Building with Indigenous Communities: Supporting the Solutions

Rozella Johnston, Indigenous Employment and Training Coordinator, Bruce Power LLP

Marsha Roote-Skye, Indigenous Employment & Training Specialist, Indigenous Employment Program, Bruce Power LLP

  • Best Practices in Attracting, Employing and Retaining Indigenous Employees
  • Challenges in Building a local workforce
  • Building Relationships and Creating Indigenous Community Partners
  • Increasing Organizational and Program Capacity
  • Training and Retaining Indigenous Talent  – Looking Ahead

15:15

15 min

Networking Break

15:30

60 min

Legal Considerations for Human Resources

  • Wrongful dismissal update
  • Decision-Making & Fiduciary Duty of Council
  • Conflict of Interest considerations

16:30

End of Day One

Day Two : Wednesday, June 10, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:00

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

09:10

50 min

An Indigenous Approach to Employee Learning and Development

  • Recognize talents and promote advancement
  • More training and development opportunities
  • Support, engage and communicate

10:00

15 min

Networking Break

10:15

60 min

Preparing for Self-Governance through a Capacity Building Framework

  • Support for Indigenous self-governance
  • Governance tools, resources and funding
  • Develop and maintain a trained professional public service

12:15

60 min

Luncheon

13:15

60 min

Diversity & Inclusion: What this Means from an Indigenous Perspective

  • Implementing truth and reconciliation in the workplace
  • Defining reconciliation
  • Techniques for inclusion

14:15

60 min

Understanding the Art of Hiring Indigenous Talent

  • Collaboration is the key to addressing Indigenous employment challenges
  • Recruitment and retention for remote communities
  • Closing the skills gap and recruitment processes and practices

15:15

15 min

Networking Break

15:30

60 min

Reconciliation Journey: Disrupting & Repairing Workplaces

  • Indigenizing workplaces
  • Moving towards respectful workplaces
  • Accommodating beliefs

16:30

End of Day Two

Day Three : Thursday, June 11, 2020

08:00

60 min

Registration and Continental Breakfast

09:00

10 min

Welcome and Opening Remarks from the Chair

09:10

50 min

Restorative HR: Workplace Wellness, Compassionate Leadership, Training & Development

  • Traditional vs. western organizational structures/processes
  • Integrating community culture into your organizational culture
  • Difficult conversations – practical communication methods to get the desired results

10:00

15 min

Networking Break

10:15

60 min

Creating Pathways to Workforce Planning, Career Development & Employment

  • Realizing workforce potential through workforce planning
  • Steps to create a career development plan for Indigenous employees
  • Common challenges with a traditional career path

11:15

60 min

Trauma Informed Practice and Human Resources (Practice to Policy)

  • What is trauma informed practice
  • Trauma and the brain
  • Stress reactions in the workplace
  • Strategies for wellness

12:15

60 min

Luncheon

13:15

60 min

Recruitment of Indigenous People in the Federal Public Service

  • How recruitment in the federal public service works
  • Learn about the Indigenous recruitment practices in the federal public service
  • Various recruitment programs are available for Indigenous job seekers
  • Best practices for promoting job opportunities to Indigenous Peoples

14:15

60 min

Supporting Apprentices within Indigenous Communities

  • The benefits of apprenticeship training in First Nation communities
  • Understand how the trades training system works
  • Aligning trades training opportunities with economic development
  • Applying the community-based training model
  • Collaborating with partners to train your local workforce

15:15

15 min

Networking Break

15:30

60 min

Indigenous Recruitment & Retention

  • Developing long-term economic independence
  • Investing in profitable business ventures
  • Advancing community economic development
  • Remaining consistent with First Nations Values

16:30

End of Day Three